Sola Scriptura og protestantene

Bibelen

Ditt ord er en lykt for min fot og et lys for min sti. (Psa 119:105 B11)

Sola Scriptura betyr ”Skriften alene”, og er et uttrykk for læren om at Bibelen er Guds eget Ord til oss. Videre er Bibelen den eneste autorative standard for den kristne lære og vår daglige vandring.

”Hele skriften er innåndet av Gud og nyttig til lærdom, til overbevisning, til rettledning, til opptuktelse i rettferdighet, for at Guds menneske kan være fullkomment, satt i stand til all god gjerning.”(2 Timoteus 3:16-17)

Av dette følger et prinsipp som sier at ”skriften tolker skriften”. Dette at Bibelen krever ingen tolkning utenfor seg selv, står i direkte opposisjon og kontrast til den katolske kirkes lære og på samme måte den ortodokse.

Det åndelige tolker vi med ord som hører Ånden til.  (1Co 2:13 B11)

Bibelen er Guds Ord. Det er intet annet skrift som kan påberope seg det samme. Bibelen erklærer seg selv for å være innåndet av Gud og dermed ufeilbarlig. Gud motsier ikke seg selv. Derfor kan vi ikke akseptere skikker og tradisjoner som ikke er forenlig med Guds eget Ord.

Dette budskapet har relevans også i dag. Hva er det vi bygger vår lære på? Er det Guds Ord, slik det er nedfelt i Den Hellige Skrift? Eller tar vi for stor hensyn til tradisjoner og menneskelige overleveringer som ikke har røtter i Skriften?

”Forgjeves dyrker de meg, for de lærer fra seg lærdommer som er menneskebud. Dere forlater Guds bud og holder fast på menneskers forskrifter. Og han sa til dem: Vakkert setter dere Guds bud til side for å holde deres egne forskrifter!”(Markus 7:7-9)

 6 Legg ikke noe til hans ord, ellers går han i rette med deg og du blir stående som løgner. (Pro 30:6 B11)

Guds ord er evig.  Det er uforanderlig, guddommelig inspirert og den eneste autoritet for liv og lære. Ingen ting kan settes over Skriften – ingen pave, intet kirkemøte, ingen tradisjon. Derfor er det så viktig at vi i dag ber om en Bibelsk vekkelse! At Guds folk vender tilbake til Skriften, og lar den være fundamentet for vår tro. Det er ikke Guds Ord som skal tilpasses vår tid, det er vi som må bøye oss for Guds Ords autoritet. Når alt kommer til alt så er det Gud som har rett!

 12 For Guds ord er levende og virkekraftig og skarpere enn noe tveegget sverd. Det trenger igjennom til det kløver sjel og ånd, marg og bein, og dømmer hjertets tanker og planer. (Heb 4:12 B11)

12 Vi har ikke fått verdens ånd, men den Ånd som er fra Gud, for at vi skal forstå hva Gud i sin nåde har gitt oss. 13 Om dette taler vi med ord som Ånden har lært oss, ikke med ord som menneskelig visdom har lært oss. Det åndelige tolker vi med ord som hører Ånden til14 Slik menneskene er i seg selv, tar de ikke imot det som hører Guds Ånd til. Det er dårskap for dem, og de kan ikke fatte det, for det kan bedømmes bare på åndelig vis. (1Kor 2:12-14 B11)

Historien

Sola Scriptura var selve kampropet til den protestantiske reformasjonen. I århundrer hadde den romersk katolske kirke gitt sine tradisjoner enn høyere autoritet enn skriften. Dette resulterte i mange skikker som var direkte motstridende til Bibelens lære. Noen eksempler på dette er bønn til Maria og til såkalte ”helgener”, avlatslære, pavens autoritet m.m.

Den Bibelske nøkkelen

Nøkkelen til å forstå temaet i det riktige lyset ligger i hvordan vi tolker de første kapitlene i den første Bibelske boken, som er 1Mosebok. Der ligger også nøklene til å forstå Skapelsen, Sabbaten, Helligdommen, Frelsesplanen, Synd, – alt det viktigste i en kristen lære og særlig er det viktig for Syvendedags Adventister som har valgt å ha full tillitt til Guds Ord og har tolket denne boken bokstavelig. Det stemmer, for 1Mosebok er en historiebeskrivelse og er bokstavelig i alle sine andre kapitler, så hvorfor skulle vi helt vilkårlig betrakte de første 2-3 kapitlene som et bilde?

Bruk av Ellen G. White sitt arbeid

Bibelske sitater og prinsipper er lagt til grunn for enhver konklusjon som du finner på denne nettsiden, og skal i utgangspunktet være gjeldende for enhver kristen som tar Guds Ord på alvor, og ikke bare for Syvendedags Adventister. Fordi adventistene tror på at forfatteren Ellen White hadde et profetisk kall, treffer du av og til noen av hennes uttalelser på denne siden. De blir en ekstra støtte til det solide Bibelske bevis, som i seg selv er helt selvstendig og uavhengig av Ellen G. White sitater. Med andre ord, hvis vi hadde fjernet sitatene hennes fra alle våre artikler, ville vi uansett kommet til et systematisk og komplett syn på emnet. Det gjelder egentlig alle læresetningene Syvendedags Adventister står for, de er bygget på Bibelen alene, men Bibelen forteller også om en profetisk gave som Gud gir til en kristen menighet, og da er det et godt tegn fra Gud når trossamfunnet har denne gaven blant andre Guds gaver. Når man er en profet, bidrar alt personen gjør til at den Bibelske teksten kommer mer tydelig frem og sannheten bli forstått slik den er i Jesus Kristus.

Linker

https://www.adventist.org/en/beliefs/god/holy-scriptures/
http://bibelfellesskapet.net/index.php/component/tags/tag/360-sola-scriptura

Please follow and like us:

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top