Hvem er de falske lærere? Hvordan tolker vi Bibelen?

I denne artikkelen finner vi ut hvordan de falske lærere er definert i Bibelen og i Ellen White sine skrifter. Vi tror ikke en konkret person vi kan peke på er en falsk lærer, eller at noen andre er 100% en sann lærer. Vi alle kan gjøre feil, særlig når emnet kan virke forvirrende. Likevel er det viktig å få se på hvordan Bibelen definerer denne kategorien mennesker, så vi selv ikke faller i den samme grøfta.

Særlig viktig er det å se på hvilke Bibelens tolkningsprinsipper SDA har brukt, oppsummert av Ellen White, angitt i denne artikkelen.

For å lese mer om Sola Scriptura prinsipp, klikk her.

Bibelske sitater

Det finnes mange måter å skjule Bibelske sannheter fra folk. I den mørke middelalderen var ikke Den Hellige Skriften tilgjengelig for mennesker. Dens klare budskap var ikke lest høyt, og betydningen av innholdet i denne boka hadde bare noen få rett til å diskutere. Kan dette være realiteten i dag?

Siden Martin Luther sin tid er det mange flere som kan faktisk åpne den verdigfulle teksten og lese den for seg selv, på sitt eget språk. For en velsignelse er dette! Gud har løftet opp sine to vitnere – det gamle og det nye testamentene – så høyt at fiendene ikke lenger kan skade dem.

Likevel finnes det en annen måte å gjøre Skriften utilgjengelig for folk, selv om mange har bokens utgaver hjemme på hylla, selv om de leser i den selv. Det er å erklære at man ikke evner å forstå det man leser i Bibelen, at en spesiell utdanning eller forskning alltid skal til for at man skal kunne forstå et eller annet vers. Det gjorde også fariseerne på Jesu tid:

45 Vaktene kom nå tilbake til overprestene og fariseerne. “Hvorfor har dere ikke ført ham hit?” spurte de.
46 De svarte: “Aldri har noe menneske talt slik som han [Jesus].”
47 “Er også dere ført vill?” sa fariseerne.
48 “Har vel noen av rådsherrene eller fariseerne trodd på ham?
49 Men denne folkehopen som ikke kjenner loven, de er forbannet.”
(Johannes 7:45-49 B11)

Selv om overprestene og fariseerne hadde en høy stilling, trodde disse falske lærerne at vanlige mennesker ikke kunne høre på Jesu Ord og dra konklusjonene selv. De trodde også at en lære kan være sann kun i tilfelle rådsherrene eller fariseerne trodde det samme. For å oppsummere, følgende gjør falske lærere:

  • tror at vanlige mennesker ikke kan høre Jesu ord og dra konklusjonene direkte selv, som om Guds Ord er hemmelig
  • vurderer om en lære er sann kun i tilfelle rådsherrene eller fariseerne trodde det samme

Jo, det finnes avsnitt som er vanskelig å forstå på første forsøk, særlig profetier eller lignelser. Mange flere tekster er tvert imot klare og tydelige, og Gud har gjort det slik at budskapet som finnes i disse tekstene, ofte gjentatt flere ganger tvers hele Skriften. For eksempel:

20 Men: Er din fiende sulten, så gi ham mat, er han tørst, så gi ham drikke. Gjør du det, samler du glødende kull på hans hode.
21 La ikke det onde overvinne deg, men overvinn det onde med det gode! (Rom 12:20-21 B11)

Skal man heller ikke evne å forstå dem når man leser for seg selv? Må man i absolutt alle tilfeller søke råd og veiledning hos teologer for å forstå? Ville det ikke vært det samme som å stjele Bibelen fra mennesker og overlate dem til teologer? Tvinge dem til å tro på det predikantene og teologene tror på og ikke la dem åpne sitt hjerte direkte for Guds veiledning?

Nei, vi skal jo ikke tilbake til den mørke middelalderen når dyrebare Guds Ord er så nær oss. Vi bør lese i Bibelen for oss selv og be Gud om å få visdommen til å forstå budskapet, ellers blir vi helt sikkert villedet. De som studerer Skriften med bønn om hjelp, vil få den, det har Gud lovet oss:

Den som vil gjøre hans vilje, skal skjønne om læren er av Gud, eller om jeg taler ut fra meg selv. (Joh 7:17 B11)

Men salven dere har fått fra ham, blir værende i dere, så dere trenger ikke opplæring fra noen. For hans salve lærer dere om alt, og den er sann og uten løgn. Bli da i ham, slik den har lært dere. (1Jo 2:27 B11)

Jeg gjemmer ditt ord i hjertet så jeg ikke skal synde mot deg. (Psa 119:11 B11)

Når pastorene eller predikantene underviser, gjør de helt sikkert en god jobb. Vi skal støtte dem og be for dem. Siden Gud har gitt hver enkelt av oss sin Ånd, er det likevel vårt ansvar å vurdere om det pastoren har sagt, stemmer overens med Bibelen og hva som er vårt plikt overfor Gud:

10 Så snart det ble natt, sendte brødrene Paulus og Silas til Berøa. Da de var kommet dit, gikk de til jødenes synagoge.
11 Jødene der hadde et edlere sinnelag enn de i Tessalonika, og de tok imot Ordet med all velvilje og gransket skriftene daglig for å se om alt stemte.
(Ap. Gj. 17:10-11 B11)

Hvorfor dobbeltsjekket jødene i Berøa om alt Paulus og Silas hadde undervist, stemte med Guds Ord? Fordi det er alltid fare for at læreren kunne legge noe til Ordet. Dette var tilfelle på Jesu tid også:

”Forgjeves dyrker de meg, for de lærer fra seg lærdommer som er menneskebud. Dere forlater Guds bud og holder fast på menneskers forskrifter. Og han sa til dem: Vakkert setter dere Guds bud til side for å holde deres egne forskrifter!”(Markus 7:7-9)

Etter at vi nå har sett i Bibelen hvem de falske lærere er, kan vi nå sjekke i Ellen White sine skrifter, om hun har fått fra Gud den samme informasjonen.

 

Ellen White sine sitater

“Mot Historiens Klimaks”, ss. 598,599 orig.

Falske lærere og Skriftens “mystisk” mening

Lærde personer har pakket Bibelens klare budskap inn i tvil og mørke. De gir inntrykk av å ha stor visdom, og fremholder at Den hellige skrift har en mystisk, åndelig mening som ikke kommer klart frem i selve teksten. De er falske lærere. Det var til slike Jesus sa: «Dere farer vill! Og kommer ikke det av at dere ikke kjenner skriftene og heller ikke Guds makt? » Mark 12, 24

Bibeltekstene må oppfattes i samsvar med deres likefremme mening, unntagen når et symbol eller et bilde er brukt. Kristus har selv sagt: «Den som vil gjøre hans vilje, skal kjenne om læren er av Gud.» Joh 7,17. Hvis folk ville tro Bibelen slik den er skrevet, og falske lærere ikke villedet og forvirret dem, ville et stort verk bli utført som englene kunne glede seg over, og tusenvis av villfarne mennesker ville bli ført inn i Kristi hjord.

From <http://www.mothistoriensklimaks.no/mhk37.html>

Ellen White definerer falske lærere som lærde personer som påstår at klare vers har en mysisk mening…

Vi har også sett koblingen mot MISJON. Hadde mennesker lest Bibelen for dem selv, og trodd den slik den er skrevet, ville TUSENVIS av mennesker bli ført inn i Kristi hjord.

Moralsk mot skal til for å forlate verdens brede landevei

Mangelen på moralsk mot til å forlate verdens brede landevei får mange til å følge etter dem som går for å være lærde. Og fordi de er uvillige til selv å undersøke, blir de hjelpeløst bundet i villfarelse. De innser at sannheten for vår tid er klart åpenbart i Bibelen, og de merker at Den Hellige Ånds kraft følger forkynnelsen av den. Likevel lar de geistlighetens motstand føre dem bort fra lyset. Selv om forstanden og samvittigheten er overbevist, tør disse villedete menneskene ikke tenke annerledes enn presten. Deres egen dømmekraft og evige interesser blir overlatt til et annet menneskes vantro, stolthet og fordom.

From <http://www.mothistoriensklimaks.no/mhk37.html>

Bibelen og Bibelen alene

De som gjerne vil etterleve alle Guds bud, kommer til å møte hån og motstand. Bare ved Guds hjelp kan de holde stand. For å kunne klare påkjenningen som venter dem, må de forstå Guds vilje som er åpenbart i hans ord. De kan ære ham bare når de har en riktig forståelse av hans vesen, lederskap og hensikt, og handler i samsvar med det. Bare de som har styrket sinnet med Guds ord, kan klare seg gjennom den siste, store konflikten.

From <http://www.mothistoriensklimaks.no/mhk37.html>

Konklusjon

“Tommelfingerregelen” for den som leser i Bibelen for seg selv er: hvis meldingen du ser er klar og tydelig og finnes gang på gang flere ganger tvers Bibelen, er det sannhet man skal ta imot i livet sitt. På den måten har alle protestantene gjort helt siden reformasjonens tid. Alle andre vanskelige tekster som treffes bare én gang i Bibelen eller er en lignelse eller en profeti, trenger man kanskje søke råd hos andre.

Noen forsøker å se bort fra disse retningslinjene for å fjerne selv klare Bibelske påstander. Disse er falske lærere. De gjør dette for å unngå å møtes med en vanskelig sannhet, som kanskje inneholder et kors som må tas opp. Disse “falske lærere” blir alltid klare til å avskrive hele Bibelen om det måtte være behov. Vi må være på vakt.

Særlig gjelder denne tommelfingerregelen temaet om kvinnelig ordinasjon og kjønnsrollene. De Bibelske tekster som åpner temaet for oss, er nettopp de klareste, de er mange, og de er grunnfestet i Skapelsens tiden.

Please follow and like us:

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top