Så sentralt for adventistene og andre kristne

Noen sier at Bibelske tekster som gjelder kjønnsrollene og kvinnelig ordinasjon (forkortet: “KR&KO”) er bare kulturelt betinget. Hvis det hadde vært sant, ville også Sabbatslæren bli anerkjent som kulturelt betinget:

  • det finnes færre vers om Sabbaten i det Nye Testamentet enn vers om KR&KO
  • versene som Sabbaten er mindre tydelige enn versene om KR&KO

Samme kan vi si om Jesu gjenkomst lære. For å ikke å snakke om fotvaskingen i nattverden, tiende, og mye annet som like enkelt kan avskrives som “kulturelt betinget” og unødvendig.

Ja, KR&KO er framstilt ganske klart frem i hele Bibelen. Hver enkelt kan bare lese versene for å se hva som er sannhet der. Hvis du leser artiklene våre på denne nettsiden i den rekkefølgen de er angitt, vil du også skaffe deg et sammenhengende bilde av hva som Bibelen sier om KR&KO.

Hvordan skal vi skille mellom kulturelt betingede tekster og sannhet? Kan ikke vi bare spørre Jesus?

3 Noen fariseere kom for å sette ham på prøve, og de spurte: “Har en mann lov til å skille seg fra sin kone av en hvilken som helst grunn?”
4 Han svarte: “Har dere ikke lest at Skaperen fra begynnelsen av skapte dem som mann og kvinne
5 og sa: ‘Derfor skal mannen forlate far og mor og holde fast ved sin kvinne, og de to skal være én kropp.’
6 Så er de ikke lenger to; de er én kropp. Og det som Gud har sammenføyd, skal mennesker ikke skille.”
7 De spurte ham: “Hvorfor har da Moses bestemt at mannen skal gi kvinnen skilsmissebrev før han kan sende henne fra seg?”
8 Han svarte: “Fordi dere har så harde hjerter, har Moses tillatt dere å skilles fra konene deres. Men fra begynnelsen av var det ikke slik. (Mat 19:3-8 B11)

I Israel var det lov å gi skilsmissebrev til kona selv når hun ikke var skyldig i utroskap. Dette var ikke Guds bud, det finner vi ikke noen steder at Gud hadde tillot dette. Det var nemlig deres KULTUR. Jesus angir hovedprinsipp om hvordan vi skal skille det som er kulturelt betinget fra det som er innstiftet av Gud og evig. “Fra begynnelsen av”. Hva var i Edens hage? Det er nøkkelen. De første 3 kapitlene i 1Mosebok er nøkkelen! Jesus selv lærer oss det.

Var KR&KO tema definert på en eller annen måte i Edens hage? Ja. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen. Dette tema var definert av Gud i Edens hage, sammen med læresetningene om Sabbaten og Jesu gjenkomst, i den følgende rekkefølgen:

  • kjønnrollene (1Mosebok 2, som viser i detaljer hvordan mannen og kvinnen ble skapt)
  • Sabbaten (1Mosebok 1, som viser et mer overordnede bilde. Både Adam og Eva var jo ferdig skapt før Sabbaten begynte)
  • løfte om Jesu gjenkomst (1Mosebok 3)

Det vil si at kjønnsrollene kommer opp i Edens hage FØR Sabbaten og løftet om Jesu gjenkomst. Etter Jesu prinsipp, kan ingen av disse læresetningene være kulturelt betinget. Kjønnsrollene spesifikt kan overhode ikke være kulturelt betinget, fordi de kom først. Om de skal være avskaffet, forsvinner hele Bibelen med dem. Det er derfor så aktuelt å ta opp KR&KO tema i vår menighet og i vårt samfunn. Mister vi klarhet i KR&KO sak, mister vi Bibelen. Mister vi Bibelen, mister vi Gud og fremtid. Det skal jo ikke skje. Vi elsker menigheten vår for mye for å la den miste sannheten eller gjøre det første steget i denne retningen.

Please follow and like us:

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top