Guds bilde i mennesker fjerner verdi-rolle-konflikten (1Mosebok 1)

HVORFOR SKAPTE GUD DE FORSKJELLIGE KJØNNSROLLENE ?

 

Kapittel 2 i 1Mosebok viser menneskeskapelse noe detaljert. Kapittel 1 forteller om det samme mer generelt.

26 Gud sa: “La oss lage mennesker i vårt bilde, så de ligner oss! De skal råde over fiskene i havet og fuglene under himmelen, over feet og alle ville dyr og alt krypet som det kryr av på jorden.” 27 Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det, som mann og kvinne skapte han dem.
(Gen 1:26-27 B11)

Hele TRE ganger gjentas det ordet “i Guds bilde”, og flertallet “oss” er brukt.

Gud Far og Kristus er ETT:

Jeg og Far er ett. (Joh 10:30 B11)

Adam og Eva er også ETT:

skal mannen forlate sin far og sin mor og holde fast ved sin kvinne, og de to skal være én kropp. (Gen 2:24 B11)

Hvordan kan TO være ETT uten den ene velger med kjærlighet å være underordnet den andre? Det ville ikke vært mulig. TO hoder, TO viljer, TO meninger går ikke an å definerer som ETT. Derfor skulle forholdet mellom mannen og kvinnen være likt på forholdet mellom Faren og Sønnen.

Jesus er underordnet sin Far i hele evigheten. Jesus er like guddommelig som Faren. Derfor er det ikke tilfeldig at mennesket ble skapt med forskjellene i rollene, likevel med samme verdi. 

På samme måte som arianerne har vært utfordret på dette området, snubler også kulturen idag når den på sin egen måte forsøker å løse denne problematikken om ROLLEN OG VERDIEN. Trenden har vært å gi til begge kjønnene samme oppgaver i familien og menigheten, fordi både mennene og kvinnene har jo samme verdi. Men Jesus tok på seg en underordnet stilling, og mistet ingen av sin verdi. Kulturen er blind for dette faktumet.

Hvor vakkert er dette hierarkiet mellom personene i Guddommen! Alle tre samarbeider harmonisk med hverandre. Når Gud har skapt menneskene etter Sitt bilde, mente Han det samme, han mente harmoni og skjønnhet og store velsignelser. Og selvfølgelig, samme verdi både for kvinnen og mannen.

I Guddommen finnes det tre personer. Fordi mennesket er skapt etter Guds bilde, er det på samme måte tre personer i familien: Gud, mannen og kvinnen. Den første familien hadde tre medlemmer: Gud, Adam og Eva.

  • (1) Gud er den første i familiens hierarki. Gud eksisterte før Adam og Eva ble til.
  • (2) Adam er den andre i familiens hierarki. Gud og Adam eksisterte før Eva ble til.
  • (3) Eva er den tredje i familiens hierarki.

Skapelsesrekkefølgen definerer retningen i hierarkiet. Den som hadde eksistert før de andre ble til, tok ledelsen og fikk mer ansvarsfulle oppgaver or roller.

Fordi det er TRE personer i et Bibelsk ekteskap, der én av personene er Gud selv, og Han er hovedmyndigheten, må det være helt trygd med hierarkiet. Fordi Gud er kjærlighet, gjennomtrenger kjærligheten hele familien, og det riktige ordet blir “kjærlighetshierarki”. Det kan høres helt nytt, men det er Bibelsk.

Det er nettopp dette apostel Paulus henviste til, da han skrev:

Jeg vil dere skal vite at Kristus er enhver manns hode, mannen er kvinnens hode, og Kristi hode er Gud. (1Kor 11:3 B11)

Notat: Hva betyr ordet “hode”? Det er bare det samme som “leder” helt siden den tiden israelittene var på utvandring fra Egypt:

Han valgte ut dyktige menn av hele Israel og satte dem til overhoder for folket. Noen skulle være førere for tusen, andre for hundre, femti og ti. (Exo 18:25 B11)

For å oppsummere alle de artiklene som er publisert på denne nettsiden før denne artikkelen:

Hvorfor et hierarki i familien?

  • 1:  Guds natur er hierarkisk
  • 2: Mennesket skapt etter Guds bilde, også hierarkisk (i en perfekt verden)
  • 3: Gjenskapt i «Kristus – menighet» forhold i det nye testamentet.

Denne er en god nyhet

I Kristus tar den som er underordnet, ofte det oppdraget som er viktigst for alle. Slik Jesus er i hele evigheten helt fra begynnelsen av underordnet sin Far, helt til å lide. Det er Han og ingen annen, som har tatt på seg det viktigste oppdraget.

Please follow and like us:

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top