Det Nye Testamentet henviser til Skapelsens rekkefølge (1Timoteus 2)

11 En kvinne skal ta imot opplæring i stillhet og underordne seg i alt.
12 Jeg tillater ikke en kvinne å undervise eller bestemme over mannen, hun skal være stille.
13 For Adam ble skapt først og så Eva.
14 Og det var ikke Adam som lot seg lokke, men kvinnen lot seg lokke og brøt budet.
15 Men hun skal bli frelst gjennom barnefødselen – bare de viser forstand og lever i tro, kjærlighet og hellighet.
(1Ti 2:11-15 B11)

Bibelske forfatterne var inspirert av Den Hellige Ånd. Blant dem var apostel Paulus som skrev versene 11 og 12. Likevel måtte han også argumentere for det han sto for. Hvilke argumenter brakte han frem?

Argument Når i Skapelsenshistorien Bibelsk tekst i 1Tim. 2 Henvisningen i 1Mosebok
Skapelsensrekkefølgen FØR SYNDEFALLET 13 For Adam ble skapt først og så Eva. 1Mosebok, kapittel 2
Syndefallshistorien ETTER SYNDEFALLET 14 Og det var ikke Adam som lot seg lokke, men kvinnen lot seg lokke og brøt budet. 1Mosebok, kapittel 3:1-7
De forskjellige hovedoppgavene for hvert kjønn FØR OG ETTER SYNDEFALLET 15 Men hun skal bli frelst gjennom barnefødselen 1Mosebok, kapittel 3:16-19 (hovedoppgavene til mannen og kvinnen)

Versene 13,14,15 er bare en henvisning til de tre første kapitlene i 1Mosebok. Vi finner flere detaljer om disse faktaene der.

Fordi forfatteren henviser til skapelsensrekkefølgen :

  • må versene 11 og 12 som forteller om forskjeller i kjønnsrollene tas virkelig på alvor som hovedprinsipp lagt av Gud inn i mennesketsnatur ved Skapelsen. Det er da på ingen måte bare en lokal forskrift til dens tid menighet i noen spesielle omstendigheter.
  • har vi fått en tydning på hva som Skapelsensrekkefølgen, da Adam ble skapt først og så Eva, betyr, nemlig at lederen av den jordiske familien kom først. I de følgende artiklene får vi se at den første Mosebok har en selvstendig forklaring av kjønnrollene og hovedoppgavene ved Skapelsen.

Noen mener at Gud skapte alt levende fra det mest primitive til det mest avanserte. Den inspirerte forfatteren mente ikke det. Men Adam og Eva var skapt etter Guds bilde. IKKE ETTER DYR (eller dyrets bilde) nedenfra opp (Jordkloden, vann, planter, dyr, Adam, Eva), men ETTER GUD ovenfra ned (Gud – Adam – Eva). Husk på at skapelsensrekkefølgen beskriver ikke dyktighet eller verdi, men hvem som var skapt som lederen og beskytteren i familien.

Please follow and like us:

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top