Jesus og Satan siterer Skriftene – 1 – objektiv sannhet i Bibelen

dagens verden - objektiv sannhet i Bibelen

Hvert kristent trossamfunn holder seg til sine egne livssyn som er ganske forskjellige. Likevel er Bibelen en felles kilde for alle. Finnes det en objektiv sannhet i Bibelen? Kan det være at Gud har gjort den uoppnåelig for entydig forståelse? Har den følgende påstanden da noe å si: «én Herre, én tro, én dåp» (Efeserbrevet 4:5)? Er disse ordene bare tomme ambisjoner til forfatteren?

Til Bibelen eller til de kristne?

Noen år siden tenkte jeg at det var verdt et forsøk å prøve å lese Bibelen min og be til Gud. En av de foreløpige konklusjonene jeg etter noen måneder gjorde for meg selv, var at alle kristne kirkesamfunn tok én eller annen feil. Grunnen til dette er nettopp den store forskjellen som jeg trodde eksisterte mellom de hellige skriftene, og det jeg selv hadde sett som Bibelsk virkelighet. Bibelens verden virket å bringe mye lys med seg, mens holdningene til alle de eksisterende kirkesamfunnene så grå og lite inspirerende ut. Har du noen gang opplevd noe slikt? Jeg spurte meg selv: “Er det mulig å løse alle disse uoverensstemmelsene i de forskjellige trosbekjennelsene?”. Har du noen gang stilt et slikt spørsmål til deg selv?

En objektiv sannhet i Bibelen

For eksempel, innebærer tungetaler nådegave å kunne “engelspråk” eller vanlige jordiske fremmedspråk? Det eksisterer forskjellige oppfatninger om dette. Er den menneskelige sjelen dødelig eller udødelig? Det finnes motsatte meninger om det. Vil Gud at kvinner skal bli ordinert til pastor tjeneste? Ulike trossamfunn bringer forskjellige argumenter på alle disse og andre viktige teologiske problemstillinger. Hvis kristne er såpass selvmotsigende, hva skal en ikke-kristen tenke om sannheten?

En objektiv sannhet i Bibelen … Kan noen finne den i det hele tatt? Vær ved godt mot! Vår omsorgsfulle Gud har gitt enhver troende muligheten til å finne den og plassere seg på det urokkelige fundamentet av sannheten.

Finnes det sannheten?

Hva er sannhet? Jesus og Pilatus - en objektiv sannhet i Bibelen
Hva er sannhet?

“Hva er sannhet?” spurte Pilatus Jesus. Med andre ord, kan du virkelig tro på at det fantes en sannhet i alle disse selv-motstridende, jødiske tolkningene av Tora? Landshøvdingen ønsket ikke å vente på svar og lot Frelseren bli pisket og korsfestet. En kan lure på om Judeas hersker ikke hadde lyst til å finne et svar på det viktige spørsmålet? Ikke en gang for sin egen skyld? …

Hadde Pilatus rett? Finnes det altså en sannhet?

“Sannheten eksisterer; løgn er oppfunnet”. Georges Braque

Jesus forkynte på sin egen spesielle måte

Jesus ville alltid finne et klart svar på de vanskeligste spørsmålene. Det gamle Testamentet siterte han med overbevisende kraft. Fascinerte soldater våget ikke å fullføre beordringen om å arrestere ham. Slektningene hans var stadig overrasket. Folket følte også at de hadde hørt noe veldig viktig, derfor fulgte de ham. Motstanderne ble skuffet. I motsetning til denne nye læreren, ville de tolke de hellige versene på alt for mange forskjellige måter.

La oss forestille Kristus gå og forkynne på gatene våre i våre dager. Ville Jesus vært like bestemt? Ingen tvil at han ville talt på en like overbevisende, og i noen tilfeller direkte måte som for 2000 år siden. Jesus var en mann av integritet. Han sa:

For å vitne om sannheten er jeg født, og derfor er jeg kommet til verden (Joh 18:37 B11)

Jesus ville alltid representere sannheten som noe helhetlig. Han delte den ikke inn i tusenvis av meninger.

En objektiv sannhet i Bibelen, utvetydig og forståelig, hadde eksistert både før og etter Kristus levde. Det finnes også i dag. Hvorfor ville det blitt mer tvetydig i våre dager?

Tolkningene fra Gud og mennesker

Ja, sannheten må være én. Det er vi, mennesker, som velger tolkningsmetoder som er forskjellige, og dermed tar vi ulike konklusjoner . Disse metodene er ikke så mange, det er mulig å beskrive dem på én side. Vi behøver imidlertid ikke å bruke tiden vår på dette. Det holder å sette oss inn i én konkrete metode, nemlig hvordan Jesus tolket Skriftene. Hans metode er vel helt sikkert det som er verdt å bli undersøkt. Dette solide utgangspunktet må gi oss evnen til å kunne skille mellom de falske, og de sanne tolkninger. Høres det inspirerende ut for deg? Jeg ser frem til å oppdage hva som var metode hans.

Ved å gjøre det, forbereder vi grunnlaget for å oppdage en utvetydig sannhet om ethvert viktig problem. Faktum er at tolkningsmetoden definerer også vår praktisk religion, noe som påvirker våre daglige kristne liv. Når vi nå forsøker å finne den guddommelige tolkningsmetoden, må vi komme også til de guddommelige konklusjonene. Ja, vi tar del i måten Gud tenker. Dette er ikke altfor høye mål eller for sterke ord . For hvorfor skulle Gud ha gjemt for oss det som er så viktig? Troen hadde i så fall bare vært tull. Nei, det er virkelig ingen grunn til å tro at Gud, som har gitt oss åpenbaringen, gjemte sannheten sin i den.

La oss kalle en måte å tolke Bibelen på for den “bibelske nøkkel”, og Jesu måte å tolke Skriftene blir da “Jesu bibelske nøkkel”. Hva var så denne nøkkelen?

Jesus og Satan siterer Skriftene

Bibelske tolkninger begynner med sitering. “Så kommer da troen av det budskapet en hører (Rom 10:17)”. Selv når vi siterer, setter vi automatisk tolkningen vår inn i sitatet. “Den bibelske nøkkelen” handler faktisk om hvordan vi siterer Skriftene.

Det følgende eksemplet er rimelig avslørende. Jesus og Satan siterer Skriftene. Klarer vi å merke forskjellene?

Da tok djevelen ham med til den hellige byen, stilte ham ytterst på tempelmuren og sa: “Er du Guds Sønn, så kast deg ned herfra! For det står skrevet: Han skal gi englene sine befaling om deg. Og: De skal bære deg på hendene så du ikke støter foten mot noen stein.” Men Jesus sa til ham: “Det står også skrevet: Du skal ikke sette Herren din Gud på prøve.
(Mat 4:5-7 B11)

Se, Satan siterer Guds ord sammen med Jesus! Det viser seg at han er glad i teologiske metoder! Vi vet at Satans mål er å ødelegge, og Jesu mål er å bygge opp. Skriftene blir likevel brukt av begge sider. Dette til tross for den skarpe kontrasten i formål og metoder for å gjennomføre den åndelige kampen begge sidene bruker.

Ellen White

Alle bør bli kjent med Guds Ord, fordi Satan forvrenger Skriftene og siterer dem feil (Ellen G. White, Manuscript 153, 1899)

 

Mange sliter med det å finne en objektiv sannhet i Bibelen. Vi er overbevist om at hovedårsaken til dette er at vi for ofte blir bombardert med Bibelske skriftsteder, som er feilaktig sitert. Vi trenger virkelig å vite hva som var Jesu metode for å sitere Ordet.

Ja, stor er predikanters ansvar, og stort er ansvaret til de som hører på det de sier! Hvor viktig er det å bruke den sanne “Jesu Bibelske nøkkel”, ikke Satans tolkningsmetoder. De fleste av oss ville si at de ønsker å bli ledet til sannheten, ikke til falske læresetninger! Vi gjerne vil følge etter Bibelske Jesus, ikke etter hans motstander, ikke etter en “Jesus” som ble feilaktig sitert eller forvrengt.

For falske messiaser og falske profeter skal stå fram og gjøre store tegn og under, for om mulig å føre selv de utvalgte vill.
(Mat 24:24 B11)

Jesu Bibelske nøkkel

I våre kommende artikler skal vi identifisere de syv delene av “Jesu bibelske nøkkel”. Du kan også finne disse selv ved å lese Bibelen. Må Gud velsigne deg!

Fortsettelse følger i kommende artikler…

Er dette et nytt emne? Nei, absolutt ikke. Siden menighetens hovedoppgave har vært å forkynne Jesu snare gjenkomst, bør det være selvforklarende at vi allerede har brukt noen spesifikke bibelske prinsipper for hvordan man skal sitere Skriftene. I Syvendedags Adventistkirken formaliserte generalkonferansen (Annual Council) disse prinsippene i 1986. Du finner dem her.

Åpenbaringsboken, kapittel 10, viser det tydelig at det er Jesus som leder Syvendedags Adventistkirken.

Du er velkommen til å dele artiklene våre med andre. Kjenner du noen som kan være interessert i å motta nyhetsbrev fra oss, vennligst gi beskjed.

Please follow and like us:

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Scroll to Top